Preskoči na sadržaj
Info: 011 319 27 21 | office@sbt-alati.rs Ivićeva 3, 11080 Zemun
Info: 011 319 27 21 | office@sbt-alati.rs Ivićeva 3, 11080 Zemun
Razlika između profesionalnih i hobi električnih alata: koje koristiti kada

Razlika između profesionalnih i hobi električnih alata: koje koristiti kada

Razlika između profesionalnih i hobi električnih alata: koje koristiti kada

Profesionalni ili hobi alat - koji odabrati? Plavi ili zeleni Bosch

Image Source: @sbtalati

Profesionalni električni alati su skuplji od verzija za hobiste, ali postoje i razlike u tome šta mogu da urade. Profesionalni alati su moćniji i napravljeni da podnose tešku upotrebu svaki dan umesto samo vikendom ili kao hobi. Električni alati za profesionalce u odnosu na hobiste nisu jednostavan slučaj da su profesionalni modeli bolji i vredni dodatnog novca. Svaka vrsta ima svoju svrhu, tako da morate znati kada da ih koristite i koji tip je pravi za svaki posao. Čitajte dalje da biste saznali više o ove dve vrste električnih stolara, njihovim prednostima i nedostacima, i kada se svaki od njih najbolje koristi.

 

Šta je profesionalni električni alat?

Profesionalni električni alat je onaj koji je dizajniran za upotrebu u profesionalnom okruženju, od strane kvalifikovanih stolara ili izvođača koji ga koriste ceo dan svaki dan. Napravljen je da izdrži teške uslove rada i dugo traje. Profesionalnim stolarima su potrebni alati koji dobro funkcionišu, rade dosledno i mogu da podnesu sve što im se baci. Potrebni su im alati koji mogu da izdrže svakodnevnu upotrebu, puno prašine i krhotina i stalne vibracije od upotrebe. Profesionalni alati su teži i mogu biti skuplji. Obično se izrađuju od čvršćih materijala, kao što su teške legure i visokokvalitetni čelik. Takođe imaju veće motore i precizno projektovane komponente koje ih čine efikasnijim i osiguravaju da traju dugo.

 

Šta je električni alat za hobiste?

Električni alat za hobi dizajniran je za laku do srednju upotrebu. Često čine odlične dodatke u radionici hobista, ali ne mogu da se nose sa istim nivoom posla kao profesionalni alat. Alati za hobiste su lakši, napravljeni od jeftinijih materijala i manje veličine. To ih čini jeftinijim, ali i manje izdržljivim i teže pogodnim od profesionalnih alata. Hobisti električni alati često imaju manje motore i manje snage od profesionalnih verzija. To znači da ne mogu da podnesu toliko upotrebe ili veće projekte. Takođe mogu imati nizak kvalitet gradnje što ih čini manje efikasnim. Alati za hobiste su najbolji za povremene projekte, manje poslove i hobije. Ne preporučuju se za svakodnevnu upotrebu.

 

Razlike između profesionalnih i hobi alata

Snaga – Prva stvar koju ćete primetiti kada uporedite profesionalne i hobiste električne alate je razlika u snazi. Profesionalni alati imaju više snage, za teže poslove i veće projekte. Alati za hobiste takođe mogu imati manje snage, ali obično imaju i manji obrtni moment. To znači da ne mogu da podnesu toliko materijala, što ih čini neprikladnim za veće projekte. Svestranost – Profesionalni električni alat je napravljen da traje duže i radi više. Svestraniji je i često ima više funkcija. Električni alat za hobi često je manji i napravljen za manje projekte. Iako neki mogu da rade veće projekte, oni obično nemaju moć ili dugovečnost da se pozabave velikim poslom.

 

Kako da izaberete koji je pravi za vas

Ako pokušavate da odlučite između profesionalnih i hobi električnih alata, počnite sa pregledom za šta želite da ih koristite. Razmislite o tome koje vrste projekata planirate da radite i koliko često očekujete da koristite svaki alat. Profesionalni električni alat je dizajniran da se koristi ceo dan, svaki dan. Napravljen je od težih i izdržljivijih materijala, što ga čini skupljim. Profesionalni alati su često najbolji izbor kada treba da uradite veliki posao ili širok spektar projekata. Alati za hobiste su najbolji za povremenu upotrebu, lakše projekte i hobije. Takođe su jeftiniji, što ih čini dobrim izborom kada vam ne treba mnogo snage ili preciznosti.

 

Akumulatorske bušilice

Akumulatorska bušilica, poput DEVALT DC985S, odlična je alatka za zabijanje šrafova u drvo. Akumulatorska bušilica je takođe dobra za bušenje manjih rupa u drvetu ili metalu. Akumulatorska bušilica je bolja za zavrtnje šrafova nego električna bušilica, ali nije tako dobra za bušenje malih rupa. Akumulatorska bušilica najbolje funkcioniše za lake primene, kao što su izgradnja nameštaja i ugradnja zidnih ormara. Ako imate veliki projekat gde morate mnogo da bušite, akumulatorska bušilica možda neće biti dovoljno jaka za posao. Takođe ne funkcioniše dobro za mlevenje. Akumulatorska bušilica je najbolja za lake poslove i kućne projekte. Odličan je izbor za vlasnike kuća i hobiste.

Električni alati

Električni alati, kao što je DEVALT DCG3900, je svestran alat koji se može koristiti za sečenje, brušenje, brušenje i poliranje. Rotacioni alat sa kablom može biti bolji za sečenje i brušenje, ali nije tako dobar za brušenje i poliranje. Ako planirate da koristite svoj rotacioni alat za brušenje ili poliranje, trebalo bi da nabavite hobi model. Profesionalni alat je previše moćan i pregrevaće motor i brzo se istrošiti. Električni alat je najbolji za teške projekte i veće projekte. Najbolje je za ljude koji rade mnogo projekata za poboljšanje doma.

Aku brusilice

Akumulatorska brusilica, poput DEVALT DC528, je odličan alat za brušenje i završnu obradu drveta i drugih materijala. Akumulatorska brusilica nije tako dobra u uklanjanju drveta kao rotacioni alat sa kablom, ali je lakša za upotrebu za druge projekte. Takođe možete koristiti akumulatorsku brusilicu za lagano brušenje i poliranje. Akumulatorska brusilica je najbolja za lagano brušenje i završne radove. Dobar je izbor za male projekte i završne radove, poput brušenja drvenih stolova. Takođe je idealan za manje prostore, kao što je garažna radionica. Akumulatorska brusilica je najbolja za lake projekte i završne radove. Odličan je izbor za vlasnike kuća i hobiste..

Zaključak

Električni alat za hobi je najbolji za lakši rad, dok je profesionalni električni alat napravljen za težu upotrebu. Kada odlučujete između to dvoje, počnite tako što ćete razmisliti za šta želite da ga koristite. Takođe imajte na umu snagu, težinu i jednostavnost upotrebe svakog modela. Profesionalni alat je često bolji izbor od alata za hobiste ako treba da radite puno posla, radite na većim projektima ili ako želite alat koji je dugotrajniji.

Prethodni članak Bosch garancije 3 godine za Bosch plavi alat - Samo u 3 koraka
Sledeći članak Kako napraviti kućicu za pse? BOSCH alat za izradu. | SBT Alati - uradi sam

Postavite svoj komentar

Komentari moraju biti odobreni pre nego se prikažu

* Obavezna polja

SBT ALATI - BLOG

SBT Alati

Ivićeva 3 
11080 Zemun 


Radno vreme 
Ponedeljak - petak 
09:00h - 17:00h 
Subota 09:00h - 15:00h